munja
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Istorijat
Naši heroji
Media
Kontakti

 

Aktuelnosti

Iz štampe

Nagrade i priznanja

Priče i tekstovi

Galerija slika

 

 

 

 

 

POZIV AKCIJA PRETIS
P O Z I V

Obiljezavanje 27.godisnjice akcije "PRETIS"

Udruzenje veterana Odreda policije "B O S N A" , zajedno sa pripadnicima "Patriotske lige“ Vogosca, ove godine, 18. aprila (cetvrtak) u 13,00 h, ispred teretne kapije preduzeca "Pretis“ u Vogosci, obiljezit ce 27. godisnjicu cuvene AKCIJE "PRETIS“ koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a R BiH Odreda policije "BOSNA“ u noci 17. na18.04.1992.godine.
Obiljezavanje 27.godisnjice ove akcije, a koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehnickih sredstava iz vojne fabrike "PRETIS", je cuvanje od zaborava briljantne akcije koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a R BiH Odred policije "BOSNA". Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i sa takvom preciznoscu, profesionalnoscu i efikasnoscu, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvjezbani pripadnici specijalne jedinice. Također, mora se reci i to, da je zajedno sa Specijalcima u akciji ucestvovao određen broj patriota i pripadnika CSB-a Stari Grad. Nakon zavrsetka akcije, a u nastojanju da se izvuce sto vise naoruzanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okoncanju akcije specijalaca, poginuli su Bosanske patriote, brigadni general Safet Hadzic i 5 njegovih saboraca, tadasnji pripadnici vec mobiliziranih jedinica TO. U toj akciji je bilo i nekoliko ranjenih i zarobljenih ucesnika.
Postavlja se opravdano pitanje, zasto je toliko znacajna Akcija «PRETIS». Jednostavno obrazlozenje ce biti da su protuoklopna sredstva izuzeta iz ove fabrike sprijecila ulazak agresora u grad 02 i 03.maja 1992.godine, te donijela odlucujucu prevagu u borbama za zgradu predsjednistva, bitkama na Stupu, u Azicima, Mojmilu, osujetila presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca- Pofalici-Vogosca, sprijecile prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima … Dakle, ova akcija je u znatnoj mjeri doprinjela ocuvanju grada Sarajeva i samim tim i Bosne i Hercegovine.
Postovani, povodom ove manifestacije, a po Kalendaru obiljezavanja znacajnih dogadjaja i licnosti iz minulog rata u Kantonu Sarajevo, pozivamo Vas da prisustvujete cinu polaganja vijenaca na teretnoj kapiji PRETIS“-a u Vogosci.

Udruzenje veterana Odreda
policije "BOSNA"
Objavljeno16 Apr 2019 by admin
a