munja
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Istorijat
Naši heroji
Media
Kontakti

 

Aktuelnosti

Iz štampe

Nagrade i priznanja

Priče i tekstovi

Galerija slika

 

 

 

 

 

AKCIJA "PRETIS" 18.04.2016.GODINE
P O Z I V
Obiljezavanje 24.godisnjice akcije “PRETIS”

U ponedeljak 18.04.2016.
11,00 h polaganje cvijeca na spomen-obiljezju Glavna kapija “PRETIS”-a
11,30 h Teretna kapija “PRETIS”a
- Himna BiH
- Uvodna-pozdravna rijec
- Polaganje cvijeca
- Obracanje sudionika Akcije I gostiju
- Nastup ucenika osnovnih skola
Udruzenje veterana Odreda policije “BOSNA” , zajedno sa pripadnicima “Patriotske lige” Vogosca, ove godine, 18. aprila (ponedeljak) u 11,30 h, ispred teretne kapije preduzeca Pretis“ u Vogosci, obiljezit ce 24. godisnjicu cuvene AKCIJE PRETIS“ koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a R BiH Odreda policije BOSNA“ u noci 17.na18.04.1992.godine.
Tradicionalnim obiljezavanjem 24.godisnjice ove akcije, a koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehnickih sredstava iz vojne fabrike “PRETIS”, Udruzenje veterana odreda policije “BOSNA” cuva uspomenu na izvanrednu akciju koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a R BiH Odred policije “BOSNA”.
Akcija je izvedena sa takvom preciznoscu, profesionalnoscu i efikasnoscu, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvjezbani pripadnici specijalne jedinice, bez ranjenih i poginulih. Zajedno sa specijalcima u akciji je ucestvovao i odreðen broj patriota.
U to vrijeme, izvedena Akcija “PRETIS” je mala izuzetan znacaj, obzirom na cinjenicu da patriotske snage u Sarajevu nisu raspolagale dovoljnim brojem protuoklopnih sredstava, a koja su tada bila neophodna. To se pokazalo vec 1.maja, kada je napadnuto Predsjednistvo RBiH i izmeðu ostalog, odbranjeno upravo ovim protuoklopnim sredstvima sprijecivsi prodor tenkova i drugih oklopnih vozila u grad Sarajevo. U kasnijem periodu, pokazalo se da su efekti ove akcije imali izuzetan uticaj na ishod bitaka na Stupu, u Azicima, Mojmilu, osujeceno je presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca-Pofalici-Vogosca, sprijecen prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima … Akcija je u daljem toku borbenih dejstava odigrala znacajnu ulogu u najvaznijim bitkama za ocuvanje grada Sarajeva, a samim tim i drzave BiH.
Objavljeno16 Apr 2016 by admin
a