munja
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Istorijat
Naši heroji
Media
Kontakti

 

Aktuelnosti

Iz štampe

Nagrade i priznanja

Priče i tekstovi

Galerija slika

 

 

 

 

 

Dragan Vikic - Cijena slobode
Borbi ce jos biti,i zrtava ,a to ce bit cijena slobode.ali slobodu cemo sigurno izvojavati.Svi mi zivimo za dan kada ce Sarajevo ponovo biti lijepo kako nekad,ulice pune setalista,da se ljudi ne boje pucnjave iz potaje,da se na miru popije jedno pivo u basti u hladovini... (Dragan Vikic)


Dragan Vikic je bivsi sportista, pripadnik Ministarstva Unutrasnjih Poslova BiH i nosilac Sestoaprilske nagrade grada Sarajeva.Komadant Specijalne Jedinice MUP-a BIH tokom rata.

Za vrijeme aktivne karijere kao karatas nikad nije dozivio poraz. Bio je tri puta seniorski prvak SFRJ. Sa reprezentacijom SFRJ je osvojio jednu zlatnu medalju i tri srebrene medalje na Evropskim prvenstvima. Poslije obustavljanje aktivne karijere kao stipendista MUP-a zavrsava Fakultet za fizicku kulturu i zapocinje profesionalnu karijeru u MUP-u.

Na samom pocetku svog rada, kao najmladji pripadnik policije BIH, za izuzetne profesionalne rezultate biva nagradjivan sa vise priznanja.

Dao je neizmjeran doprinos razvitku borilackih sportova kroz okupljanje, organizaciju i visoko znalackom radu. Mnogi smatraju da je upravo zahvaljujuci njemu Karate savez BiH je jedan od najorganiziranijih i najtrofejnijih sportskih organizacija u BiH. Sarajevo je prepoznatljivo kao centar karate sporta, kroz 12 karate klubova, sa 2.000 sportasa, koji plijene paznju svojim vrhunskim sportskim rezultatima na domacim i medjunarodnim takmicenjima. Predsjednik karate Saveza BiH je Dragan Vikic.

Pocetkom agresije na BiH nalazi se na celu specijalnog odreda MUP-a BiH. I jedinica a i on kao komandant odreda dobivaju najvisa priznanja za hrabrost i zasluge. Opjevan je u Tifinoj pjesmi "Ponesi zastavu Dragane Vikicu". Takoder je dobitnik Sestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

1980. godine zavrsio Fakultet fizicke kulture. U policijskoj sluzbi od 1980. godine. Do sada obavljao funkcije: profesor borenja u srednjoj policijskoj skoli, komandir specijalnog voda, komandir cete za specijalne namjene, komandant Odreda policije RMUP-a, nacelnik Sektora za borbu protiv terorizma, savjetnik ministra FMUP-a.
Objavljeno18 Mar 2008 by admin
a