munja
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Aktuelnosti
Istorijat
Naši heroji
Media
Kontakti

 

Aktuelnosti

Iz štampe

Nagrade i priznanja

Priče i tekstovi

Galerija slika

 

 

 

 

 

Kemo Ademovic o specijalnoj jedinici
Za mene je prica o specijalnoj jedinici nesto sveto i uzviseno.Sa ponosom isticem da sam bio pripadnik jedne takve elitne protuteroristicke policijske jedinice. U pitanju su zlatni momci koji su svoj imidz iskovali i dokazali u najtezim vremenima.


Ono sto me posebno raduje u najtezim trenucima kada su se desavale i stvari poput tog zlocina u Velikom parku, specijalci nisu posrnuli, nisu nikada dosli u iskusenje niti pali u zamku revansizma, osvete, kriminala ili bilo koje prljavstine koja bi danas isplivala na povrsinu.

O odredu Bosna, u to sam siguran, historicari i neovisni eksperti reci ce sve najbolje. Ja sam na celo specijalaca dosao nakon proslavljenog Dragana Vikica sada vec davne 1994. godine.

Da bih ilustrovao koliko smo dosljedno vodili i polagali racuna na nasu cast i ugled, govore zapisnici i dokumenti da smo kaznjavali pripadnike specijalne jedinice i kada je neko nekom otudjio pantalone. Bio je to iskonski profesionalizam i moral kakav se ni u miru ne moze mjeriti bez laskavih ocjena i rijeci hvale.

Ni na bojistu nije bilo drugacije, nismo uzmicali niti smo odbijali naredbe i zapovijedi. Trudili smo se da svaki borbeni zadatak ispunimo na najvisoj profesionalnoj razini i sa najmanje gubitaka u ljudstvu. Meni kao komandantu, briga o borcima i briga o covjeku bila je iznad svega. No i danas mi oci zasuze kada razgovaram o nekim situacijama i dogadjajima iz rata. Puno nas je poginulo, ranjeno... Ne znam, kako vrijeme odmice, sve sam emotivniji i sve teze pominjem neke ljude koji su nas zauvijek napustili.

Pokusavamo pomoci njihovim porodicama, koliko mozemo i koliko nam to dozvoljavaju prilike. Ali ne moze niko nadoknaditi gubitak djeteta, brata, oca... mozemo samo na trenutak ublaziti bol.
Drugo, mi se nismo borili za medalje i kolajne, jer ima ona narodna da onaj ko medalje trazi, nije ih ni zasluzio, a onaj koji ih je zasluzio, njemu i ne trebaju.

Specijalcima medalje i priznanja ne trebaju
Objavljeno18 May 2007 by admin
a